Sus Andersen
Keramik

Proces

For det meste arbejder jeg ud fra et tema. Det kan f.eks. være nogle asymetriske organisk formede tekander, med hanke i andre materialer så som troldhassel.
Først laver jeg en masse løse skitser. Dernæst går jeg igang med med at lave en serie af tekander, hvor jeg udforsker formen.
Det at lave en tekande indeholder i sig selv flere processer. Der skal laves en "krop", som for det meste drejes. Der skal så laves låg, tud og hank. Delene skal afdrejes, ændres, modelleres... og samles, før man kan se den endelige form.
Derfor kan man gennemgå processen med at lave en serie af tekanden flere gange, før man opnår det man ønsker. Og måske ender det med, at resultetet er anderledes end det billede, man havde i hovedet fra starten.

Den mest almindelige måde, at lave tekander på, er ved hjælp af drejning. Nogle gange kan man dog ikke klare sig med drejning. For mig er det den ønskede form, der afgør hvilken teknik jeg bruger. Andre har måske en foretrukken teknik, og lader så denne bestemme formen. Hvis man ønsker en en kantet form, kan man f.eks. benytte sig af pladeteknik (plader af ler skæres ud og sættes sammen). Jeg er mest til runde former, og bruger enten drejning eller støbning. Støbning er velegnet, hvis man ønsker en meget asymetrisk form. Men det er en mere kompliceret proces, da man så skal lave en model og gipsforme til at støbe i.
Endelig kommer farvelægning, glasering og brændinger, men det er en længere historie.

Sus Andersen, Hovedvejen 52, 1, 8361 Hasselager. Tlf:60803332. Mail: post.tilsus@gmail.com